DW Academy session 1: Frontend and PIM

Course structure

This course session is part one of two main session, PIM and Frontend (day 1 and 2) - each day lasts 6 hours.

During the course, we will cumulatively build a new Dynamicweb solution, and as such each day’s module builds on steps take in the previous modules.

For full understanding, we recommend frontend, backend and full-stack developers take the full four days of the course, and that implementing consultants participate in the first two days. However, the modules are designed to be independent of each other, which means that it is possible to participate in the modules separately.

Structure of the days:

  Day 1 Day 2
Subjects PIM & Frontend Frontend
Content

Establishing a solution

and PIM

Configuration and

Frontend customization

Delivery process steps*

1-2 3-4 and 6
Participants Consultants
Frontenders
Consultants
Frontenders

 

Level and experience

The course is open for all, though directed especially towards developers. This course is appropriate for a full-range of developers, no matter your experience level or area of focus.

Depending on your background, some may find the course fast-paced and challenging with many new concepts, while others will find that many of the topics are already familiar.

Your level, experience and area of focus is not important, just that you come ready to put your (emerging and existing) Dynamicweb skills to use in building your own solution for our reference case.

Course content

We’ll spend the days highlighting some of the most important Dynamicweb developer topics. We’ll do so by taking on a fictitious furniture client (using standard demo data from D365 Business Central) and delivering a complete, feature-rich solution. This will allow us to walk through our six-step project-delivery process in condensed format. Along the way we’ll familiarize ourselves with the scope of Dynamicweb platform capabilities as we hone our skills from the point of view of a developer.

As a part of the course, you’ll receive a checklist document for standard solutions with an overview of all the considerations you need to address when making a Dynamicweb solution.

For you as a developer, we’ll be answering the question of when and how to configure, and when and how to customize. We will be looking under the hood at the structure of Dynamicweb.

*) The DynamicWeb Delivery process

Session Schedule

Duration: 2 days ea 6 hours of training and exercises

Day 1 Day 2

8:30-9:00 (30m) Arrivals

9:00-9:30 (30m) Presentation round

9:30-10:00 (30m)
Introduction to the Dynamicweb platform

10:00-10:30 (30m) Case Presentation

10:30-11:00 (30m)
EXERCISE: PLAN AND ESTABLISH A SOLUTION

11:00-12:00 (1h) PIM (part 1)

12:00-13:00 (1h) Lunch

13:00-14:00 (1h)
EXERCISES: STRUCTURE / DATA IMPORT

14:00-15:00 (1h) PIM (part 2)

15:00-16:00 (1h)
EXERCISE: ENRICH AND PUBLISH / VARIANTS AND WORKFLOW

8:30-9:00 (30m) Arrivals

9:00-9:30 (30m)
Configuring a frontend with Swift

9:30-10:30 (1h)
EXERCISE: CONFIGURE SITE

10:30-11:00 (30m) Repositories

11:00-12:00 (1h)
EXERCSES: BUILD FACETS / BUILD PRODUCT SLIDER

12:00-13:00 Lunch

13:00-14:00 (1h) Frontend customization

14:00-15:00 (1h)
EXERCISES: CUSTOM TABS ITEM

15:00-15:30 (30m) Go-live checklist

15:30-16:00 (30m) EXERCISE: GO-LIVE

We look forward to receiving you at the Dynamicweb Developer Academy!